Pașii necesari pentru a transmite facturile emise în sistemul RO e-Factura

Sistemul RO e-Factura reprezintă o platformă electronică pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor împreună cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, ce permite primirea și prelucrarea facturilor în format electronic structurat de tip XML.

 

Începand cu 1 ianuarie 2024, operatorii economici stabiliți în România sunt obligați conform legii 296/2023 să transmită facturile emise către acest sistem. Atât transmiterea cât și primirea facturilor prin acest sistem presupune parcurgerea anumitor pași ce trebuie respectați.

 

Etapele sunt următoarele pentru a încărca facturile în sistemul RO e-Factura:

  1. Obținerea unei semnături digitale
  2. Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual (SPV)
  3. Încărcarea facturilor emise în sistemul RO e-Factura
  4. Citirea răspunsurilor/primirea facturilor de la furnizori

 

1. Obținerea unei semnături digitale

Primul pas pe care trebuie să îl faceți este obținerea unui certificat digital calificat pentru semnătură electronică, de la o firmă autorizată pentru prestarea unor astfel de servicii, autorizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României. Certificatul digital calificat permite generarea unei semnături electronice calificate, cu valoare legală, ce poate fi folosit atât pentru accesarea Spațiului Virtual Privat al ANAF dar și pentru semnarea diverselor documente în relația cu: CNAS, ITM, SICAP, MFE, ONRC, DGITL, partenerii de afaceri și desigur în cadrul firmei pentru semnarea oricărui document important.

Aceste certificate digitale pentru semnături electronice pot fi achiziționate foarte rapid de la partenerul nostru certSIGN de aici.

 

2. Înregistrarea în Spațiul Privat Virtual (SPV)

Spațiul Privat Virtual reprezintă un serviciu gratuit, accesibil permanent prin internet pe site-ul anaf.ro. Înregistrarea în SPV, presupune completarea datelor de identificare în formularul web de pe pagina ANAF și încărcarea anumitor documente justificative. După înregistrarea/înrolarea în SPV, puteți trimite sau primi acte administrativ fiscale, puteți accesa informații cu privire la contribuțiile sociale sau obligațiile fiscale.

Înregistrarea în SPV se poate face accesând: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv

 

3. Încărcarea facturilor emise în sistemul RO e-Factura

Sistemul RO e-Factura este disponibil în cadrul SPV iar pentru încărcarea facturilor emise în acest sistem, ele vor trebui transmise în format electronic de tip XML, impus de către ANAF, format care respectă un set de reguli foarte stricte și care trebuie să conțină anumite informații obligatorii.

Din acest motiv vă recomandăm folosirea unui program de facturare care are implementă transmiterea facturilor emise în sistemul e-Factura.

Nou: Facturis Online a dezvoltat pentru tine o versiune COMPLET GRATUITĂ pentru emiterea, trimiterea și descărcarea facturilor primite, în și din sistemul RO e-FacturaProgram de facturare gratuit

Fă-ți cont, testează programul complet, timp de 30 zile gratuit și în funcție de nevoile afacerii tale alege varianta care ți se potrivește. Poți opta să folosești în continuare doar varianta gratuită sau poți revoluționa afacerea ta beneficiind de funcționalitățile avansate ale versiunilor plătite.

 

4. Citirea răspunsurilor/primirea facturilor de la furnizori

După trimiterea facturii electronice în fișier structurat de tip XML către sistemul RO e-Factura, acesta va fi verificată în mod automat, dacă îndeplinește toate cerințele din punct de vedere structural, semantic și mai apoi este validată sau invalidată de către sistemul ANAF.

Aici putem avea două cazuri:

– în cazul în care factura respectă cerințele sistemului ANAF, ea va fi validată și i se va aplica automat semnătura electronică a MF urmând a se transmite factura mai departe destinatarului;

– în cazul în care factura nu respectă cerințele sistemului ANAF, ea va fi invalidată iar emitentul primește un mesaj cu erorile identificate. Această factură va trebui corectată și retrimisă în sistem pentru verificare și validare.

 

Destinatarul facturii, respectiv clientul, se va loga de asemenea în SPV, utilizând semnătura sa digitală, la sistemul RO e-Factura de unde va putea descărca factura primită de la furnizor.

Foarte important de mentionat este faptul că folosind programul de facturare Facturis Online, toți acești pași, respectiv citirea răspunsurilor privind validarea facturilor, descarcarea facturilor primite de la furnizori prin sistem, se vor face automat de către program, nemaifiind nevoie de logarea dvs. de fiecare dată în SPV, în sistemul RO e-Factura.

Pentru a folosi programul Facturis Online în trimiterea e-Factura, este necesară autorizarea acestuia folosind semnătura electronică a reprezentantului legal, a reprezentantului desemnat sau a împuternicitului. În cazul autorizării programului folosind semnătura împuternicitului (acest lucru presupune primirea acordului din partea acestuia, vă rugăm să citiți Autorizarea programului de facturare prin link de către contabil) puteți omite etapele 1 și 2.

 

În cazul în care destinatarul facturii are obiecții în legătură cu factura primită de la furnizor, acesta va înștiința furnizorul prin scrierea unui mesaj în acest sens, prin intermediul sistemului RO e-Factura.

Este obligatoriu ca destinatarii facturilor primite prin intermediul sistemului să se asigure de corectitudinea datelor înscrise pe acestea, deoarece exemplarul original al facturii se consideră a fi fișierul de tip XML însoțit de semnătura electronică a MF.

 

Important!

Factura emisă trebuie transmisă în sistemul e-Factura în termen de maxim 5 zile de la data emiterii.

Data comunicării facturii către destinatar se consideră data la care factura electronică este disponibilă acestuia pentru descărcare din sistemul RO e-Factura.

 

Ca o concluzie, putem sublinia faptul că este necesară parcurgerea câtorva pași pentru a putea trimite facturile emise în sistemul ANAF RO e-Factura dar în același timp vrem să vă subliniem și importanța transformării anumitor provocări în oportunități și cum acestea pot fi depașite făcand alegerile cele mai bune pentru afacerea dvs. în vederea economisirii timpului și evitarea greșelilor umane, prin automatizarea unor procese repetitive.

 

Recomandare:

Articolul Ce este sistemul RO e-Factura și beneficiile sale pe termen lung

0
Articole similare :

Întrebări despre e-Factura în Facturis Online

Cum transmitem factura beneficiarului? Beneficiarul facturii își va putea descărca factura primită de la furnizor din cadrul meniului Raspunsuri al SPV - ANAF. După validarea facturii de către sistem, aceasta este disponibilă beneficiarului pentru descărcare. Menționăm faptul că folosind programul…
0

Cine folosește e-Factura?

Cine este obligat conform legii să transmită facturile în sistemul RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024? O întrebare de interes, al cărei răspuns îl veți găsi în interiorul acestui articol. Pentru a înțelege cine va folosi sistemul e-Factura și…
0
Ultimele articole RO-eFactura:

Anexa la factura în sistemul RO e-Factura (BG-24)

Cum puteți atașa documente suplimentare unei facturi, pentru a le transmite în sistemul e-Factura? Adăugarea anexelor și trimiterea lor în sistemul RO e-Factura al ANAF, împreună cu factura în format XML este necesară pentru a completa sau pentru a justifica…