Modificare automată cote de TVA în programul Facturis Online

Din 19%  în 21% și respectiv din 5% sau 9% în 11%

Începând cu 01.08.2025 se modifică cotele de TVA, motiv pentru care am adăugat/configurat automat în program, în Nomenclatorul de Cote de TVA, noile cote de 11% și 21%. De asemenea, am pregatit și o procedură automată de modificare în noile cote, pe care o poți apela în 2 moduri diferite, și anume:

  • După data de 01.08.2025 00:00:00 îți va aparea un mesaj la intrarea în aplicație, care te va întreba dacă dorești modificarea automată a cotei de TVA din Configurare – Date Firmă și a cotelor de TVA din Nomenclatorul de Produse. Dacă răspunzi afirmativ, cotele de TVA se vor modifica în mod automat, peste tot.

  • Dacă nu dorești să faci această procedură de modificare imediat și vrei să apelezi la această modificare oricând, la o dată ulterioară sau anterioară datei de 01.08.2025, ai la dispoziție butonul de Modificare Cote de TVA din meniul Configurare – Date Firmă, prin care poți să modifici cotele de TVA când dorești.

ATENTIE!!! Această modificare de cotă a TVA-ului, trebuie realizată după ce ați terminat de facturat pe luna iulie 2025. După modificarea cotei de TVA în 21%, orice factură emisă după modificare, cu luna iulie 2025, va trebui modificată manual cu cota de TVA de 19%.

Operatiunea de modificare a cotelor de TVA, poate fi facută și manual, prin modificarea cotei de TVA principală, din meniul Configurare – Date Firmă, din 19% în 21% și folosind apoi funcția de Modificare Produse în masă, disponibilă în Nomenclatorul de Produse:

Ce trebuie să mai fac după configurarea și modificarea noilor cote de TVA?

1. Modificare prețuri produse

In primul rând, trebuie să verifici dacă trebuie să modifici sau vrei să modifici și prețurile din Nomenclator.

Exemple de cazuri când nu trebuie sau nu vrei să modifici prețurile din Nomenclator.

  1. De exemplu, dacă la vânzarea produselor/serviciilor, ai configurat în program ca preț de vanzare, prețul fară TVA și s-a modificat cota de TVA în 21%, iar tu dorești să păstrezi aceleași prețuri fară TVA (la care se va adăuga doar noul TVA de 21%), atunci nu trebuie să mai faci nimic. Ele se vor factura cu prețul de bază + noua cotă de TVA, caz în care prețurile îți vor crește cu 2%, adică diferența de TVA de la 19% la 21%.
  2. Un alt exemplu, în care nu trebuie să mai faci nimic este cel în care ai configurat ca preț de vanzare, prețul cu TVA și vrei să lași prețurile de vanzare a produselor/serviciilor ca și până acum (adică nu vrei să scumpești prețurile și alegi să suporți tu creșterea de TVA). În acest caz, produsele/serviciile se vor factura cu 21%, iar prețul final de vanzare va rămâne același, ca și până acum.

Dacă vrei să modifici prețurile din Nomenclator, pentru a te ajuta cât mai mult posibil, ți-am pregătit un articol special cu opțiunile de care ai nevoie pentru orice modificări de prețuri în masă (adică selecție parțială sau totală):  vezi articol modificare prețuri.

2. Proces verbal de modificare prețuri

Dacă folosești gestiunea stocurilor la prețul de vânzare cu TVA, atunci va trebui să faci un proces verbal de modificare de prețuri, după ce ai modificat cotele de TVA și prețurile în Nomenclatorul de Produse. Acest lucru se realizează foarte ușor din cadrul programului de gestiune stocuri Facturis Online,  cu doar câteva clickuri.

Procedura de emitere a Procesului Verbal de Modificare de Prețuri, o puteți găsi în articolul următor: emitere automată proces verbal de modificare prețuri.

3. Casa de marcat

Dacă folosești casă de marcat, atunci va trebui să schimbi cotele de TVA și în casa de marcat. În acest caz, trebuie să iei legătura cu cei de la casa de marcat pentru a te ajuta, fiecare casă având propriile setări.

0
Articole similare :

Totul despre NIR - Nota Intrare Receptie

Nota de intrare receptie si constatare de diferente, mai cunoscuta drept NIR, este documentul pentru receptia bunurilor aprovizionate si, in acelasi timp, este si un document justificativ pentru incarcarea in gestiunea stocurilor. Documentul se intocmeste de catre comisia de receptie…
0
Ultimele articole RO-eFactura:

Ce nu trebuie să omiți din postura de utilizator a sistemului RO e-Factura

Din seria Nu trebuie să….   Toate articolele noastre surprind îndemnul la acțiune din partea antreprenorilor, cu scopul maximizării gradului de conformitate legislativă, digitală, fiscală și financiar-contabilă. Rareori, și puțin mai atipic, ai contact cu cealaltă față a monedei, și…