Factura proforma

Definirea facturii proforma

Factura proforma este copia facturii fiscale, transmisa in avans potentialului client care nu implica obligatia de a fi platita, aceasta nefiind un document justificativ in contabilitate.

Deci factura proforma poate fi emisa in oricare din etapele de vanzare si poate fi achitata de catre potentialul cumparator/client in momentul in care decide achizitionarea produsului/serviciului. Dupa achitare proformei cumparatorul primeste factura fiscala si/sau contractul (dupa caz).

Factura proforma nu trebuie semnata sau stampilata si se poate transmite in format electronic sau pe hartie.

Continutul facturii proforma

Factura proforma are acelasi continut cu factura fiscala si anume:

  • denumirea
  • datele de indentificare si de plata ale vanzatorului si ale cumparatorului
  • data
  • denumirea bunurilor si serviciilor livrate/prestate
  • cantitatea
  • valoarea
  • data scadenta

emitere factura pro forma cu apliactia Facturis Online

Utilitatea facturii proforme

Aceasta este utila in comunicarea detaliilor produselor/serviciilor, pretul si detaliile necesare achitarii contravalorii acestora.

Unele companii o folosesc drept instiintare de plata in avans catre clientii carora le vand produse/servicii cu care nu au incheiat inca un contract dar de la care doresc incasarea in avans a platii.

Pentru alti vanzatori factura proforma este folosita drept control al cash flow-ului, pentru prestari servicii de tip abonament sau plata in transe pe parcursul colaborarii cu unii parteneri. Astfel vanzatorii emit factura proforma cu data scadenta din contract, asa incat evit emiterea unor facturi fiscale, colectarea TVA-ului sau continuarea colaborarii cu clientii rau-platnici, precum si eventualele costuri aditionale cu recuperarea creantelor.

Atasat la factura proforma se mai pot transmite si documente ce descriu serviciile (ex: deviz de reparatii, situatie lucrari, etc…), cu scopul de a-l convinge pe cumparator sa efectueze plata.

 

proforma vs factura

Diferente intre factura proforma si factura fiscala

Factura proforma nu se inregistreaza in contabilitate, aceasta neavand valoare contabila, ci doar ca detaliere si enumerare a serviciilor/produselor oferite de catre vanzator catre cumparator si nu reprezinta un document de obligatie in efectuarea platii cum este in cazul facturii fiscale.

Contabilii se pot folosi de informatiile valorice din factura proforma pentru serviciile prestate in cazul in care nu s-a emis inca factura fiscala. In notele contabile se vor lua in considerare si lucrari, procese verbale sau alte documente care atesta prestarea serviciilor respective.

Ce este factura pro forma ?

Este acelasi lucru cu factura proforma doar ca se pastreaza si termenul de factura pro forma prin anumite articole.

Factura pro forma nu are valoare fiscala, dar in baza ei cumparatorul poate efectua plata catre vanzator!

0
Articole similare :

Totul despre NIR - Nota Intrare Receptie

Nota de intrare receptie si constatare de diferente, mai cunoscuta drept NIR, este documentul pentru receptia bunurilor aprovizionate si, in acelasi timp, este si un document justificativ pentru incarcarea in gestiunea stocurilor. Documentul se intocmeste de catre comisia de receptie…
0

Codul QR de pe factură pentru vânzarea panourilor fotovoltaice

Începând cu luna ianuarie 2024 AJOFM a adus cu o serie de clarificări, mai detaliate, privind informațiile ce trebuie să apară în codul QR de pe factura emisă pentru vânzarea panourilor fotovoltaice.   Mai jos veți regăsi explicate în detaliu,…
0

Pașii necesari pentru a transmite facturile emise în sistemul RO e-Factura

Sistemul RO e-Factura reprezintă o platformă electronică pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor împreună cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, ce permite primirea și prelucrarea facturilor în format electronic structurat de tip XML.   Începand cu 1 ianuarie 2024, operatorii…
0
Ultimele articole RO-eFactura:

E-factura (de)codificată: 751. Semnificație și implicații

Povestea din spatele digitalizării fiscale a companiilor a înregistrat de la momentul debutului o serie de puncte culminante, care fac ca acțiunea din backstage să fie cu adevărat palpitantă. Dacă ești tipul de antreprenor care este în căutarea permanentă a…

Anexa la factura în sistemul RO e-Factura (BG-24)

Cum puteți atașa documente suplimentare unei facturi, pentru a le transmite în sistemul e-Factura? Adăugarea anexelor și trimiterea lor în sistemul RO e-Factura al ANAF, împreună cu factura în format XML este necesară pentru a completa sau pentru a justifica…