Sistemul TVA la încasare. Mod de completare a formularului D700

Minighid de informare privind taxa pe valoare adăugată (TVA). (Aproape) tot ce trebuie să cunoști din postura de antreprenor. Episodul III. Partea II

Cel mai des vei auzi vehiculându-se în cadrul unei companii, aspecte legate de obligațiile declarative survenite ca urmare a derulării activității acesteia. În acest cadru, la finalul unei luni te vei confrunta cu o avalanșă de rapoarte și declarații care trebuie transmise, fie către factorii decizionali ai companiei, fie către instituțiile fiscale. Dacă pentru prima categorie de utilizatori de informație financiar-contabilă informațiile transmise mai pot oarecum suporta amânare, pentru cea de-a doua categorie aceasta poate costa scump. Este indicat să prioritizezi ambele categorii de rapoarte, pentru a susține eficient procesul decizional al companiei dar și pentru a menține postura de partener de încredere al statului. Întregul proces financiar-contabil se rezumă într-o proporție semnificativă la transmiterea declarațiilor fiscale. Fie că dorim modificarea statutului companiei cu privire la vectorul fiscal al acesteia, fie că vrem să declarăm anumite tipuri de impozite și taxe care trebuie achitate de către companie, vom face apelul la o serie de declarații fiscale.

Episoadele trecute au pus lupa asupra conceptului de TVA. Am discutat astfel despre cele 4 tipuri de TVA, transpuse într-un limbaj descifrabil, ușor de asimilat de către orice antreprenor, fie că acesta se află la început de carieră antreprenorială, fie că este ,,veteran în câmpul de luptă” al afacerilor.

Ultimul episod din miniseria Îndrumarului cu privire la elucidarea misterelor taxei pe valoare adăugată a marcat un pas important în drumul spre adâncirea cunoașterii și minimizarea decalajelor dintre conformare și neconformare fiscală. Până la urmă, acesta este scopul principal al oricărui conducător de afacere din România. Prima parte a acestui episod te-a familiarizat cu tot ceea ce reprezintă sistemul TVA la încasare. De la o introducere în lumea universului sistemului, până la tipurile de persoane care pot să aplice pentru implementarea acestuia și exemple concrete din viața practică a afacerilor autohtone.

Pentru că am identificat interesul tău crescut pentru înțelegerea mecanismelor obligațiilor declarative, episodul de astăzi pune în lumină o latură extrem de pragmatică privitor la sistemul TVA la încasare. Este vorba despre modelul concret de completare a declarației 700 prin care poți adera la acest sistem. Practic, te vom învăța cum să completezi corect aceasta declarație atunci când intenționezi aplicarea sistemului TVA la încasare. Înainte de a continua, este bine să recapitulăm condițiile pe care trebuie să le respecți dacă intenționezi aplicarea sistemului TVA la încasare.

Pe scurt!
Punctual, când pot aplica sistemul TVA la încasare?
Care este procedura privind aplicarea sistemului TVA la încasare?
Concret, cum trebuie să completez această declarație dacă doresc să aplic sistemul TVA la încasare?

Punctual, când pot aplica sistemul TVA la încasare?

Conform Codului Fiscal, compania ta poate să adere la sistemul TVA la încasare doar dacă te încadrezi la categoria persoanelor impozabile plătitoare de TVA iar în anul precedent nu ai depășit valoarea cifrei de afaceri de 4 500 000 de lei. De asemenea, mai poți să aderi la acest sistem la momentul înregistrării ca persoană impozabilă plătitoare de taxă pe valoare adăugată, în cursul anului, având posibilitatea înrolării în ,,sistem” de la momentul înregistrării ca plătitor de TVA sau ulterior acestei operațiuni.

Care este procedura privind aplicarea sistemului TVA la încasare?

Atunci când discutăm despre modificarea anumitor parametrii ai vectorului fiscal al unei companii, trebuie să știi faptul că aceasta are loc prin intermediul depunerii unor declarații fiscale. Spectrul acestor declarații este foarte mare, astfel încât, profesionistului contabil îi revine sarcina dificilă cu privire la conformare fiscală și corelare corespunzătoare a tipurilor de formulare fiscale care trebuie transmise. De asemenea, întotdeauna trebuie să fim atenți la data de actualizare a acestuia, astfel încât să completăm cea mai recentă versiune a formularului.

Aspectele legate de sistemul TVA la încasare (aplicarea sistemului, respectiv încetarea aplicării acestuia) sunt declarate prin intermediul formularului D700 ,,Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal conform cu OPANAF nr. 252/24.02.2025”.

Concret, cum trebuie să completez această declarație dacă doresc să aplic sistemul TVA la încasare?

Mod de completare declarație aderare sistemul TVA la încasare la momentul înregistrării ca persoană impozabilă plătitoare de taxă pe valoare adăugată

Cu titlu exemplificativ, prezentăm mai jos maniera de completare a acestei declarații, dacă dorești să aplici sistemul TVA la încasare de la momentul în care devii persoană impozabilă plătitoare de TVA. (declarația de mai jos este prezentată doar cu titlu de exemplu, pentru întocmirea completă a acesteia, raportat la specificul activității, consultați ghidul privind completarea, regăsită prin intermediul site-ului ANAF, link de acces: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/700.html, secțiunea Instrucțiuni/Documentație).

Iată, concret, pașii necesari de parcurs pentru realizarea mențiunilor asupra statutului privind sistemul TVA la încasare.

În prima parte a declarației I. Felul declarației, vom bifa declarația de mențiuni (DM), completăm codul fiscal, denumirea entității, selectăm 010-Declarație de mențiuni pentru persoane juridice, și dacă este cazul, aspecte legate de împuterniciți.

Dacă activitatea de contabilitate este condusă pe baza unui contract de prestări servicii încheiat cu o societatea membră Ceccar, atunci vom completa și secțiunea IV. Alte date privind contribuabilul.

Mergem apoi la capitolul V. Date privind secțiunile completate, secțiunea B. Date privind înregistrarea în scopuri de TVA și vectorul fiscal privind TVA (300), subsecțiunea B.I Înregistrarea în scopuri de TVA, ulterior înregistrării fiscale. Așa cum deja ai fost informat din episoadele anterioare, te poți înregistra ca plătitor de TVA prin depășirea plafonului sau prin opțiune. Noi presupunem o cifră de afaceri sub plafonul impus pentru tranziția la persoană impozabilă plătitoare de TVA. Astfel, fixăm o cifră de afaceri de 85 000 de lei, pe care o completăm în câmpul 1.1 care face referire la cifra de afaceri estimată. De asemenea, bifăm subsecțiunea 1.3 care atestă faptul că ne înregistrăm prin opțiune aspect care indică faptul că plafonul de scutire a cifrei de afaceri nu a fost depășit.

De asemenea, la punctul 1.17 din cadrul aceleași secțiuni trebuie să menționăm perioada fiscală. Alegem ca perioadă fiscală trimestrul, astfel vom depune decontul de TVA trimestrial.

După completarea acestor secțiuni, vom putea să trecem la aspectele legate de aplicarea TVA-ului la încasare.

Astfel, pentru exprimarea preferinței în ceea ce privește sistemul TVA la încasare vei completa și depune D700, punctul V Date privind secțiunile selectate, secțiunea B.IV Notificare privind sistemul TVA la încasare. Dacă optezi pentru aplicarea sistemului TVA la încasare din momentul înregistrării companiei ca persoană impozabilă plătitoare de taxă pe valoare adăugată, atunci se va bifa căsuța aferentă ralierii sistemului începând cu data înregistrării în scopuri de TVA. Avem de asemenea posibilitatea să menționăm o dată ulterioară de la care dorim să aplicăm sistemul.  Iată mai jos un extras din cadrul declarației:

După completarea acestor aspecte, vom merge la finalul formularului și vom completa numele și prenumele celui care întocmește declarația precum și funcția acestuia, selectăm data și apoi vom merge la începutul formularului pentru a valida declarația iar ulterior vom semna electronic. De asemenea, nu trebuie să uităm de anexarea arhivei zip cu documentele justificative prevăzute de către legiuitorul român.

După completarea formularului, acesta se depune pe site-ul e-guvernare, vom obține recipisa și ulterior vom aștepta răspunsul organului fiscal cu privire la data cu care vom fi înregistrați în vectorul fiscal ca și plătitor de taxă pe valoare adăugată.

Astfel, compania exemplu s-a înregistrat ca persoană impozabilă plătitoare de TVA prin opțiune, îndreptându-se și spre aplicarea sistemului TVA la încasare. Dacă dorești să afli mai multe aspecte legate de tranziția de la statutul de persoană impozabilă neplătitoare de taxă pe valoare adăugată la persoană impozabilă plătitoare de TVA, te invităm să accesezi informațiile furnizate pe această temă prin intermediul blog-ului nostru: https://facturis-online.ro/legislatie/trecerea-la-statutul-de-persoana-impozabila-platitoare-de-tva-actualitate-in-limite-si-plafoane.html.

În cadrul acestui material conturat din experiențele practice ale antreprenorilor, vei regăsi câteva direcții generale cu privire la ceea ce înseamnă completarea formularului D700 pentru tranziția persoanelor impozabile neplătitoare de TVA la statutul de persoane impozabile plătitoare de taxă pe valoare adăugată. Pentru abordarea complexă a manierei de completare, companiile trebuie să urmeze instrucțiunile care însoțesc formularul.

 

Referințe principale de informare

  1. Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, disponibil la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/700.html.
  2. Codul fiscal din 8 septembrie 2015 (Legea nr. 227/2015), Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 10 septembrie 2015.
  3. Site-ul Ministerului Finanțelor, Ghidul privind taxa pe valoare adăugată, material în format electronic, disponibil la adresa: https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/legislatie/Ghid_TVA_parteaI.htm.
0
Articole similare :

Sistemul TVA la încasare. Actualitate în limite și plafoane

Minighid de informare privind taxa pe valoare adăugată (TVA). (Aproape) tot ce trebuie să cunoști din postura de antreprenor. Episodul III. Partea I   Navigarea spre asimilarea conceptului taxei pe valoare adăugată și a impactului deținut asupra afacerii tale se…
0
Ultimele articole RO-eFactura:

Reperarea autofacturii pe traseul sistemului național RO e-Factura

Unul dintre documentele a cărui rol se menține pe traseul facturării electronice redefinit semnificativ sub egida sistemului național RO e-Factura este reprezentat de autofactura. Pe traseul remodelării procesului de facturare sub apanajul paradigmei informaționale RO efactura un alt reper de…

E-factura des (cifrată). Data exigibilitate (BT-7, BT-8) Episodul II

Din episodul anterior….https://ro-efactura.ro/e-factura-des-cifrata-data-exigibilitate-bt-7-bt-8-episodul-i/ Odată cu apariția RO efacturii, problematica descifrării tainelor sistemului se află permanent în atenția antreprenorilor. Unul dintre aceste aspecte cu incidență asupra altor sisteme de digitalizare fiscală este legat de completarea corectă a câmpurilor specifice sistemului RO…