Configurarea aplicatiei de facturare pentru RO e-Factura

Acest lucru se realizeaza in cativa pasi simpli de urmat, pentru ca mai apoi aplicatia de facturare sa faca restul in sistemul e-Factura pentru dvs.

Declararea facturilor in sistemul e-Factura nu revine in obligatia contabilului (desi el detine semnatura de acces la SPV) ci persoanei desemnata cu emiterea facturilor in societatea respectiva. Contabilul trebuie doar sa acceseze un link de autorizare a aplicatiei Facturis Online, care sa trimita in contul SPV toate facturile emise de catre persoana responsabila.

1. Autorizare aplicatie Facturis Online

Folosind autentificarea OAUTH 2.0, aplicatia Facturis Online va trimite facturi in sistemul e-Factura fara a mai fi nevoie tot timpul de semntaura digitala prezenta pe calculatorul/calculatoarele de unde se emit si se trimit facturile.

Astfel, vei avea nevoie doar o singura data de o semnatura, atunci cand mandatezi/autorizezi aplicatia Facturis Online sa-ti trimita facturile in SPV.

Cum se face aceasta autorizare?

Intrand in meniul Configurare – Integrari : e-Factura se apasa butonul de autorizare, dupa care se alege una din cele doua metode de autorizare.

Avem la dispozitie doua variante:

– de la un calculator care are semnatura;
– sau de la alt calculator, trimitand persoanei respective un link pe care trebuie sa-l acceseze si sa isi dea acceptul ca Facturis Online sa poata incarca facturi in SPV pentru acea firma.

Cel ce acceseaza acel link ii va aparea o fereastra in care i se cere autorizarea pentru firma respectiva:

Dupa autorizare trebuie sa va apara in fereastra confirmarea autorizarii:

Dupa autorizare trebuie sa va apara in fereastra de configurare e-Factura ceva de genul:

2. Completare coduri produse

Pentru facturile emise catre stat(B2G) trebuie ca la fiecare produs sa completezi codul din lista de coduri CPV (Common Procurement Vocabulary), iar Identificatorul schemei trebuie să aiba valoarea ‘STI’ (din lista de coduri UNTDID 7143):

https://licitatiiseap.ro/coduri_cpv/

Pentru facturile catre persoane juridice(B2B) si pentru produsele cu risc ridicat trebuie sa completezi codurile din lista de coduri Nomenclatura Combinată, Nomenclatura tarifară și Tariful Vamal Comun (EU Combined Nomenclature), iar Identificatorul schemei trebuie să aiba valoarea ‘TSP’ (din lista de coduri UNTDID 7143):

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2021:385:FULL&from=RO

http://www.intrastat.ro/doc/NC2022_RO.pdf

Acest lucru se realizeaza din Nomenclatorul de Produse si poti folosi oricare coloana dintre coloanele de observatii (Observatii 1-6) sau oricare coloana de coduri produse (Cod EAN, Cod SKU, Alt Cod).

Apoi, in Configurare – e-Factura se configureaza exact ce coduri doresti sa trimiti in e-Factura selectand coloana dorita:

Daca ai facturi si B2G si B2C, vei completa in Nomenclatorul de produse ambele coduri iar aplicatia de facturare iti va pune ambele coduri in e-Factura, nemaifiind nevoie de separarea facturilor B2G de B2B sau de selectia tipului facturii inainte de trimitere in sistemul e-Factura.

3. Trimite simplu si usor in sistemul e-Factura

Dupa ce pasii de mai sus au fost efectuati, trimiterea facturilor in sistem devine o formalitate. Si anume: dupa ce se finalizeaza factura si nu se mai doreste nici o modificare, se intra la Documente – Facturi – Registru facturi, se selecteaza facturile dorite si se apasa butonul de trimitere e-Facturi.

Aplicatia Facturis Online iti va trimite facturile in SPV si te va anunta daca s-au trimis cu succes. Tot aplicatia va verifica ulterior si raspunsurile pentru fiecare factura in parte, updatand statusul facturilor cu raspunsul din sistemul e-Factura. Daca acest status este “Trimis OK” atunci facturile s-au trimis corect si au fost validate cu succes de cate ANAF.

0
Articole similare :

Modele de facturi in XML acceptate de sistemul e-Factura, pentru firmele neplatitoare de TVA

Intr-un document oficial de pe site-ul ANAF ni se sugereaza cum ar trebui completat acest XML pentru firmele neplatitoare de TVA: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Complet_recom_tehnica_e-fact_apri2022_v1_060422.pdfComplet_recom_tehnica_e-fact_apri2022_v1_060422 In acest document se explica folosirea cotei O (fara taxe) si codul scutirii de tva care ar fi…
0

Biblioteca cu informatii oficiale despre formatul XML pentru e-Factura

Incercam sa va prezentam in acest articol o serie de documente oficiale care contin clarificari privind completarea facturilor in XML: 1. Site-ul Ministerului Finantelor Informatiile oficiale despre e-Factura se gasesc in primul rand pe site-ul Ministerului Finantelor in pagina dedicata…
0
aplicatie de facturare integrata 100% cu e-Factura