Care sunt aspectele de care trebuie să ții cont la momentul actual pentru a avea certitudinea întocmirii corecte a registrului de casă? Episodul I

Unul dintre cele mai recente materiale publicate prin intermediul blogului nostru punctează rolul și locul registrului de casă în contexte noi dictate de prezența indiscutabilă a paradigmelor digitalizării fiscale în cadrul companiilor. Dacă vrei să afli poziția noastră cu privire la reperarea registrului de casă pe teritoriul e-Facturii și a e-Tva, te invităm să parcurgi materialul pe această temă, prin accesarea link-ului:

https://facturis-online.ro/legislatie/registrul-de-casa-rol-si-localizare-pe-traseul-ro-e-facturii-si-a-ro-e-tva.html.

Un lucru este cert. Influența apariției noilor paradigme ale modernizării asupra fluxului informațional contabil este semnificativă.

Astăzi vom aduce în discuție un aspect de importanță majoră pentru gestiunea financiară a companiei tale. Regulile se schimbă permanent în această direcție și de aceea este bine să fii mereu ,,în gardă” pentru a te ralia la toate noutățile momentului.

De-a lungul timpului, au fost propuse diverse măsuri în vederea unei gestionări eficiente a lichidităților unei companii. Modificările permanente de plafoane este posibil să fii generat o oarecare debusolare cu privire la maniera corectă de întocmire a registrului de casă. Respectarea normelor actuale de completare a registrului de casă este vitală pentru orice companie în vederea evitării sancțiunilor aplicabile în situația neconformării la regulile care se modifică recurent. De aceea, pentru că suntem conștienți de semnificația crescută a acestui aspect, îți prezentăm mai jos cele mai recente norme de bună conduită pentru a ,,ține” corect registrul de casă și a evita amenzile care se pot dovedi usturătoare pentru buzunarul companiei tale.

Pe scurt!
Așa DA. De ce trebuie să ții cont pentru a te asigura că respecți normele în vigoare pentru întocmirea corectă a registrului de casă? 4 reguli esențiale
Așa NU. Ce nu trebuie să faci pentru a respecta normele în vigoare cu privire la întocmirea corectă a registrului de casă? 2 reguli de bază
Excepții de la regulă. 5 cazuri concrete în care se pot omite plafoanele

Așa DA. De ce trebuie să ții cont pentru a te asigura că respecți normele în vigoare pentru întocmirea corectă a registrului de casă? 4 reguli esențiale

Am sintetizat pentru tine în vederea simplificării procesului de identificare a aspectelor principale în vederea gestionării corecte a operațiunilor de încasări și plăți cu numerar 4 reguli de bază. Iată ce îți este permis în acest sens:

  1. Poți să realizezi încasări de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, liberi profesioniști, persoane fizice care derulează activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică în cuantum de maxim 5000 de lei/persoană;
    Atenție! Acest plafon poate ajunge până la 10 000 de lei/zi dacă te afli în categoria antreprenorilor care derulează activități arondate magazinelor de tip cash&carry.
  1. Poți să efectuezi plăți către persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, liberi profesioniști, persoane fizice care derulează activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică în cuantum de maxim 5000 de lei/persoană;
    Atenție! Trebuie să ții cont de faptul că nu poți depăși plafonul maxim de 10 000 de lei/zi. Deci ai voie să realizezi maxim două plăți de maxim 5000 de lei/plata pe zi (sau mai multe plăți, sub 5000 de lei, care cumulat, nu depășesc plafonul maxim de 10 000 de lei/zi).
  1. Poți să efectuezi plăți către magazinele de tip cash&carry în limita unui plafon maxim de 10 000 de lei/zi;
  2. Poți să efectuezi plăți din avansuri spre decontare, pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare, în limita unui plafon maxim de 5000 de lei/zi.

Așa NU. Ce nu trebuie să faci pentru a respecta normele în vigoare cu privire la întocmirea corectă a registrului de casă? 2 reguli de bază

Dacă dorești menținerea unei relații armonioase cu organele de control nu trebuie să recurgi la următoarele acțiuni:

  1. Nu fragmenta încasările în numerar de la beneficiari pentru facturile care depășesc plafoanele menționate mai sus;
  2. Nu fragmenta plățile în numerar către furnizori pentru facturile care depășesc plafoanele menționate mai sus.

Atenție! Nu sunt permise primirile sau restituirile de împrumuturi sau alte finanțări de la/spre persoane fizice, indiferent de natura ori destinația acestora. Acestea se realizează prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar.

Regula de aur: La finalul unei zile, soldul din casierie nu trebuie să depășească valoarea de 50 000 de lei. Dacă discutăm despre magazinele de tip cash&carry, sumele în numerar, nu trebuie să depășească valoarea de 500 000 de lei.

Atenție! Plafonul privind soldul existent în casierie la finele zilei poate fi devansat doar de sumele privind plata salariilor și a altor drepturi salariale, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare din momentul prevăzut pentru plata acestora. Deci dacă achiți contravaloarea salariilor cash, atunci poți realiza acest lucru. Toate valorile care exced sumele menționate de prevederile privind soldul în casierie la finele unei zile se depun în conturile bancare.

Excepții de la regulă. 5 cazuri concrete în care se pot omit plafoanele

În cazul în care te întrebi dacă există situații în care poate fi omisă respectarea plafoanelor prevăzute și menționate anterior, ei bine, află că există. Astfel, iată când poți să realizezi plăți fără a respecta plafoane:

  1. Dacă achiți contravaloarea diurnelor, a indemnizației și a cazării pe toată durata deplasării efectuate de către angajat în interes de serviciu. De asemenea, dacă apar anumite cheltuieli neprevăzute în acest sens, se poate realiza plata acestora fără a respecta nivelurile de plafoane menționate;
  2. Dacă achiți impozite și taxe, contribuții ori ale datorii în legătură cu bugetul de stat;
  3. Dacă depui în numerar sume în conturile depuse la instituțiile de credit sau la instituțiile autorizate de BNR;
  4. Dacă depui numerar în automatele de încasări în numerar;
  5. Dacă retragi numerar de la instituțiile de credit sau de la alte instituții autorizate de BNR, pentru a efectua plata salariilor.

Atenție! Este interzisă acordarea de avantaje clienților în vederea efectuării de plăți în numerar. În situația în care sunt refuzate produsele livrate, serviciile prestate ori lucrările executate iar la baza acestui aspect stă o factură de stornare a cărei valoare depășește 5000 de lei, respectiv 10 000 de lei (în situația magazinelor de tip cash&carry) este important să cunoști maniera de restituire a acestor sume, pe baza reglementărilor în vigoare la acest moment în acest sens. Iată dar cum stau lucrurile în acest caz: poți să restitui maxim 5000 de lei, respectiv 10 000 de lei în numerar, diferența fiind restituită prin intermediului contului bancar.

Dacă nu sunt acceptate bunurile de către persoanele fizice, ori se refuză prestarea de servicii de către acestea, în baza unei facturi de stornare, poți să realizezi restituirea în numerar în cuantum de maxim 10 000 de lei.

Atenție! În situația în care persoana fizică declară pe propria răspundere că nu deține un cont bancar în cadrul căruia ar urma să i se restituie diferența, atunci plata reprezentând contravaloarea facturii de stornare se realizează integral prin casierie/cash. În acest caz, nu se mai ține cont de plafoanele menționate anterior.

Deoarece cunoaștem importanța punctării tuturor aspectelor legate de disciplina financiară a companiei tale, îți propunem să rămâi alături de noi pentru a completa informațiile pe care trebuie să le cunoști în această arie cu aspectele legate de acțiuni interzise de efectuat prin intermediul instrumentelor de plată cu numerar precum și amenzile la care te poți expune ca urmare a neîndeplinirii reglementărilor în vigoare. Toate acestea în episodul următor. Rămâi aproape…

Citește continuarea acestui subiect despre registrul de casă și în articolul următor:
https://facturis-online.ro/legislatie/care-sunt-aspectele-de-care-trebuie-sa-tii-cont-pentru-a-avea-certitudinea-intocmirii-corecte-a-registrului-de-casa-episodul-2.html

Referințe principale de informare

  1. Legea nr. 70 din 2 aprilie 2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicat în Monitorul Oficial nr. 242 din 9 aprilie 2015.
0
Articole similare :

Totul despre NIR - Nota Intrare Receptie

Nota de intrare receptie si constatare de diferente, mai cunoscuta drept NIR, este documentul pentru receptia bunurilor aprovizionate si, in acelasi timp, este si un document justificativ pentru incarcarea in gestiunea stocurilor. Documentul se intocmeste de catre comisia de receptie…
0
Ultimele articole RO-eFactura:

Avizul de însoțire a mărfii. Reperare pe traseul e-Facturii

Suntem cu toții martorii vremurilor în care singura certitudine este reprezentată de schimbare. Ritmul accelerat care marchează redefinirea peisajului de business te determină să iei permanent pulsul modificărilor. De fapt, nu mai există relevanță și conformare în afara acestei acțiuni.…

Factura proformă. Document lipsit de formă în contextul E-facturii?

Anul 2024 a fost marcat de modificări de substanță cu influență asupra restartării manierei derulării afacerilor românești. Abordarea deținătorilor de afaceri a fost multiplă. Unii au îmbrățișat schimbările ca parte importantă a progresului digital, considerând modificările drept catalizator al afacerilor…