Răspunsuri la problematici tehnice în ceea ce privește implementarea RO e-SAF-T Declarația de stocuri. Episodul 1

Dificultatea respectării cerințelor de raportare cu privire la declarația 406 este o certitudine cu care se confruntă antreprenorii chiar în momentul de față. Experiența contribuabililor mici în privința depunerii nu este foarte consistentă la momentul actual. O pondere semnificativă dintre aceștia au profitat de perioada de grație acordată conform legislației în vigoare. Astfel, doar în perioada următoare antreprenorii care fac parte din categoria contribuabililor mici ,,vor sparge gheața” prin depunerea primelor declarații cu privire la RO e-SAF-T. Până atunci, rămân o serie de întrebări ce gravitează în jurul subiectului. O serie de problematici care se cer soluționate pentru o raportare conformă cu reglementările în vigoare.

Caracterul tehnic al paradigmelor digitale fiscale, precum RO e-TVA și RO e-SAF-T generează unele dintre cele mai semnificative provocări cu privire la raportare. Datorită laturii extrem de tehnice a acestora, pot să apară o serie de neclarități care îngreunează real procesul de raportare. Rolul contribuabilului este de a consolida parteneriate eficiente cu persoane specializate în domeniul IT care dețin capacitatea de transpunere în practică și în limbaj tehnic a tuturor cerințelor privind raportarea SAF-T.

Astăzi ne vom opri asupra câtorva aspecte tehnice care pot să dea bătaie de cap celor care doresc implementarea cerințelor de raportare RO e-SAF-T la nivelul programelor de gestiune a stocurilor îndeosebi.

Una dintre cele mai controversate declarații din sfera RO e-SAF-T este legată de stocuri. Caracterul său ambiguu este trasat de experiența diminuată a companiilor cu privire la întocmirea acesteia, declarația de stocuri fiind depusă doar la solicitarea organelor fiscale. Cei mai mulți antreprenori învață adesea din învățămintele altor contribuabili, aspect care asigură și optimizarea permanentă a parametrilor de conformitate fiscală. În ceea ce privește această declarație, în spectrul practicii de business lipsește barometrul cu privire la corectitudinea depunerii documentului, în sensul în care prea puțini contribuabili au transmis deja D406 cu privire la stocuri.

Și pentru că nu deține nimeni supremația informațională în nicio problematică fiscală dat fiind caracterul plurivalent al modificărilor legislative, traseul navigării prin haosul legislativ în vederea atingerii limanului conformității fiscale este datoria fiecărui antreprenor.

Pe scurt!
În limbaj tehnic…
Care este structura informațională cu privire la declarația de stocuri?
Cum se completează concret declarația de Stocuri?

În limbaj tehnic despre declarația saf-t de stocuri…

Așa cum menționam, una dintre cele mai mari dificultăți cu privire la întocmirea declarației este legat de asimilarea cerințelor cu privire la raportare. Cum completăm câmpurile obligatorii din cadrul declarației? În cele ce urmează vom aduce câteva clarificări cu privire la aceste aspecte, bazat pe normele legislative în vigoare. Astfel, vom răspunde punctual la o serie de întrebări care la momentul acesta reprezintă incertitudini din mintea antreprenorului care a primit solicitarea privind transmiterea fișierului SAF-T cu privire la stocuri.

Care este structura informațională cu privire la declarația de stocuri?

Structura informațională a declarației de stocuri face trimitere la toate informațiile care trebuie declarate în cadrul D406 cu privire la această categorie de elemente patrimoniale. Astfel, discutăm despre 5 secțiuni care trebuie populate cu diverse date legate de elemente de identificare ale contribuabilului, detalii despre stocurile declarantului, informații legate de persoana care completează declarația etc. Iată mai jos, punctual, informațiile generale care trebuie cuprinse prin intermediul acestei declarații.

Secțiune D406 Stocuri Informații solicitate
A. Datele contribuabilului Informații cu privire la identificarea contribuabilului pentru care este depusă declarația D406 (setul de date este extras automat din fișierul xml)
B. Informații cu privire la stocuri Prezentare sumară asupra setului de date cuprins în cadrul fișierului xml atașat în PDF, în acest caz, detalii despre stocurile declarantului
C. Persoana care depune Informații cu privire la persoana care completează declarația 406 de stocuri
D. Informații despre organul fiscal Secțiunea rezervată organelor fiscale pentru completarea detaliilor suplimentare
E. Numărul de identificare Numărul de identificare al declarației

Astfel, aceasta este structura generală a D406 SAF-T cu privire la stocuri, care este necesar a fi respectată îndeaproape de către cei care depun această declarație.

Cum se completează concret declarația de Stocuri?

Pentru a ilustra maniera concretă privind completarea declarației de Stocuri, vom lua câteva exemple practice cu privire la completarea diverselor câmpuri. Toate aceste informații se regăsesc în cadrul tabelului de mai jos:

Structura informațională
<nsSAFT:PhysicalStock> ID-ul depozitului unde se găsesc stocurile
Raportarea stocurilor aflate în proprietatea contribuabilului cât și a terților aflate la dispoziția acestuia

 

Se vor raporta informații cu privire la fiecare tip de produs din cadrul gestiunii

 

În cazul aplicării metodei LIFO sau FIFO, se va ține cont de prețul unitar aplicat

 

La aplicarea CMP, se va raporta în cadrul UnitPrice, prețul mediu ponderat aplicabil la începutul perioadei de raportare, respectiv la sfârșitul perioadei de raportare

 

Elementele StockCharacteristic și StockCharacteristicValue se vor completa doar pentru produsele accizabile pentru care intervine obligația de marcare și colorare, pentru restul produselor valoarea aferentă câmpului va fi NULL.

 

Codul de identificare al produsului diferă de codul de identificare tarifară (primul este un cod din cadrul programului de gestiune iar cel de-al doilea corespunde cu codurile din cadrul nomenclatorului combinat)
Codul de identificare al produsului (se raportează în conformitate cu fișa de magazie, fiecare produs este identificat printr-un cod unic din cadrul sistemului de gestiune al companiei)
Detalii legate de proprietarul stocurilor (dacă proprietarul stocurilor este contribuabilul, atunci această secțiune nu va cuprinde date)
Codul de încadrare tarifară NC… (în situația în care nu corelăm produsul cu un cod NC, vom completa cu valoarea 0)
Detalii cu privire la cantitatea la începutul și la finele perioadei de raportare (se completează cu stocul fizic în UOM…)
<nsSAFT:ProductType> Se completează cu categoria din care face parte produsul respectiv (materie primă, produs finit, marfă etc.) Se completează cu valori predefinite (nu avem la bază un nomenclator de valori care să corespundă denumirilor articolelor)
<nsSAFT:PhysicalStockEntry> Se raportează clasificarea pentru import/export (NC code)
<nsSAFT:MovementOfGoods> Se consemnează cu tipurile de mișcări specifice. Completarea câmpului MovementType și StockMovementType se realizează pe baza Nomenclatorului Mișcări de produse în stocuri
<nsSAFT:MovementSubtype> Se corelează cu codul asociat conform Nomenclatorului stocuri. Se va raporta cu informațiile disponibile, având în vedere regulile de validare.

Tabelul de mai sus cuprinde o serie de aspecte tehnice care fac trimitere la declarația de Stocuri, unele dintre ele ușor de asimilat de către antreprenori, altele dificil de pus în practică.

Trebuie să recunoaștem, raportarea RO e-SAF-T, sub toate formele sale, pune real în dificultate antreprenorii. În această manieră, este important să identificăm partenerii potriviți care să asiste schimbarea generată prin implementarea paradigmei RO e-SAFT-T. Noi suntem alături de toți antreprenorii care doresc ca traseul spre conformare fiscală să fie facilitat, eficient și sigur. Materialul următor pune în lumină completarea aspectelor legate de raportarea SAF-T cu privire la stocuri. De aceea, te invităm să rămâi alături de noi pentru a contura tabloul (aproape) complet în ceea ce privește declarația de Stocuri.

Continuare articol: Declarația de stocuri. Episodul 2

 

Referințe principale de informare

  1. Ordin nr. 1.783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt, Publicat în Monitorul oficial nr. 1073 din 9 noiembrie 2021.
  2. Rentrop & Straton, SAF-T pentru contribuabilii mici, Material în format electronic, ISBN 978-606-47-1401-5.
  3. Codul fiscal din 8 septembrie 2015 (Legea nr. 227/2015), Publicat în  Monitorul oficial nr. 688 din 10 septembrie 2015.
  4. Agenția Națională de Administrare Fiscală, Document de asistență pentru pregătirea și depunerea Declarației Informative D406 Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T), document în format electronic, disponibil la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Intrebari_rasp_specifice_SAF-T_v_1_2_200422.pdf.
  5. Agenția Națională de Administrare Fiscală, Programe de asistență-Schema XLS, material în format electronic, disponibil la adresa: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/despre_anaf/strategii_anaf/proiec te_digitalizare/saf_t.
0
Articole similare :

Raportarea RO e-SAF-T și RO e-Factura. Companiile nerezidente

Trio-ul RO e-SAF-T, RO e-TVA și RO e-Factura restructurează maniera de organizare a activității companiilor în anul 2025. Individual și interdependent, izolat și în conexiune directă, fiecare dintre cei 3 pioni care rescriu regulile afacerilor momentului influențează modul în care…
0
Ultimele articole RO-eFactura:

Reperarea autofacturii pe traseul sistemului național RO e-Factura

Unul dintre documentele a cărui rol se menține pe traseul facturării electronice redefinit semnificativ sub egida sistemului național RO e-Factura este reprezentat de autofactura. Pe traseul remodelării procesului de facturare sub apanajul paradigmei informaționale RO efactura un alt reper de…

E-factura des (cifrată). Data exigibilitate (BT-7, BT-8) Episodul II

Din episodul anterior….https://ro-efactura.ro/e-factura-des-cifrata-data-exigibilitate-bt-7-bt-8-episodul-i/ Odată cu apariția RO efacturii, problematica descifrării tainelor sistemului se află permanent în atenția antreprenorilor. Unul dintre aceste aspecte cu incidență asupra altor sisteme de digitalizare fiscală este legat de completarea corectă a câmpurilor specifice sistemului RO…