Noutăți cu privire la RO e-transport. Ce se întrezărește la orizont? 3 Modificări ale momentului
Cel mai probabil deja te-ai familiarizat cu modificările recurente care intervin asupra structurilor digitalizării fiscale. Pe acest background al inconstanței conturat constant este vital să recunoști dependența de informare oportună. Este un laitmotiv al vieții de antreprenor. Nu există conformare și relevanță în afara acesteia. Deoarece suntem pe deplin conștienți de impactul informațiilor corecte, relevante și punctuale, blogul nostru este aproape de antreprenorii care doresc să fie mereu conectați la schimbare. Aducem astfel în atenția ta toate modificările lansate de către legiuitor, cu impact asupra bunei derulări a proceselor companiei la a cărui bord de conducere te situezi.
Singura constantă, pe fundalul pictat de complexitatea și diversitatea transformărilor este reprezentată de parteneriate cu persoane specializate, relații care să fie dictate de profesionalism. Ne asumăm astfel, rolul de parteneri de cursă lungă, cu orice antreprenor responsabil, a cărui proiecție pentru viitorul afacerii sale este corelată la optimizarea indicatorilor de performanță digitală, și nu numai.
În data de 11 noiembrie 2024, în urmă cu mai puțin de trei săptămâni, au fost lansate în sfera afacerilor autohtone noi modificări cu privire la una dintre paradigmele care au impactat afacerile românești în anul 2024. Este vorba despre sistemul național RO e-Transport. Și pentru că dorim să te conformezi pe deplin acestor schimbări, vom sintetiza, pentru tine, punctele principale care manifestă răsunet asupra transporturilor care intră sub incidența Ordonanței de Urgență nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport.
Dacă ești un utilizator al sistemului național RO eTransport nu trebuie să pierzi din vedere modificările aduse asupra acestuia prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 129 din 7 noiembrie 2024 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2022 precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative apărută în Monitorul Oficial pe data de 11 noiembrie 2024.
Pe scurt!
De ce este necesară apariția unui nou activ normativ?
Modificarea aspectelor de structură privitor la sistemul național RO e-transport
Noi clarificări cu privire la posibilitatea modificării datelor declarate
Relaxarea sancțiunilor aplicabile
Care este cadrul pe marginea căruia se conturează apariția noului act normativ care stabilește noi reguli privitoare la funcționalitatea sistemului național RO e-Transport?
Vocea antreprenorilor. Noile modificări propuse apar ca un ecou al vocii antreprenorilor raportat la corelarea sistemelor interne cu cerințele paradigmei digitale RO eTransport. De asemenea, deținătorii de afaceri au solicitat răgaz pentru adaptarea parametrilor acestor sisteme la cerințe de conformare cu privire la declararea transporturilor rutiere de mărfuri.
Un alt fundament rezidă în solicitările intense ale mediului de afaceri cu privire la aspectul disproporționat al sancțiunilor corelat la combaterea fraudei în domeniul TVA. Toate acestea ținând cont de ținta majoră a proiectării sistemului RO e-transport în vederea diminuării deficitului de încasare a taxei pe valoare adăugată pe baza monitorizării transporturilor. Iată deci, o rezonanță a vocii antreprenorilor pentru mediul legislativ. Este un aspect demn de laudă pentru legiuitor. Tot mai des, reprezentanții mediului de business reușesc să-și exprime opinia în așa fel încît să fie ascultată asupra aspectelor de influență majoră a afacerii lor, vocea lor fiind transpusă în practica de afaceri prin normele lansate de către autorități.
Acum că suntem în linie dreaptă cu rațiunile care stau la baza adoptării noilor modificări, te invităm să faci punctual cunoștință cu acestea. Astfel, am sintetizat pentru tine, cele mai importante aspecte dictate de actul normativ care face subiectul materialului nostru.
1. Modificarea aspectelor de structură privitor la sistemul național RO e-Transport
Începând cu luna noiembrie 2024, se modifică aspectele prevăzute de articolul 4 al Ordonanță de Urgență nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport cu privire la elementele incluse de către sistemul RO e-Transport. Mai cu seamă este vorba despre modificarea literei b) care fixa ca parte componentă a platformei elementele de interconectare cu alte sisteme de monitorizare de genul celor legate de camerele de luat vederi, instrumente specifice proiectate pentru identificarea cantităților de produse transportate precum și oricare alte mijloace de monitorizare a traficului rutier.
Care este diferența redată de noul act normativ pentru aceste precizări? Noile modificări prevăd menționarea persoanelor cărora le revine responsabilitatea deținerii și utilizării acestor 3 categorii de sisteme (camere, aparate de verificare a cantităților de produse care face obiectul transportului și instrumente de monitorizare a traficului rutier). Astfel acestea sunt ,,deținute și/sau utilizate de instituțiile sau autoritățile publice, direct sau prin intermediul structurilor sau entităților subordonate sau coordonate”. Astfel, se delimitează clar cine poate să utilizeze aceste sisteme în vederea verificărilor efectuate.
De asemenea, articolul 4, alin. 2 și 3 fixează noi clarificări cu privire la stocarea informațiilor și datelor deținute de RO e-transport. Ce apare în plus față de vechile reglementări? Pe lângă mențiunea legată de posibilitatea stocării și deținerii informațiilor de către instituții sau autorități precum și de instituții subordonate sau coordonate de acestea se aduc precizări cu privire la posibilitatea deținerii de date și informații colectate prin intermediul companiilor naționale sau a societăților naționale cu capital integral de stat. Toate aceste autorități enumerate mai sus, ,,au obligația de a pune la dispoziție gratuit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pe bază de protocol încheiat în acest sens” informațiile și datele colectate pentru ,,monitorizarea pe teritoriul național a transporturilor, care permite autorităților competente determinarea potențialelor puncte de deturnare din/sau în lanțul de aprovizionare, pe baza codului UIT”.
2. Noi clarificări cu privire la posibilitatea modificării datelor declarate
Inițial, cadrul normativ de bază care reglementează activitatea sistemului național RO eTransport interzicea modificarea datelor înregistrate prin intermediul sistemului național referitoare la transportul de bunuri după punerea în mișcare a vehiculului care face obiectul transportului de bunuri. Cu caracter de excepție, noile modificări permit modificarea datelor cu privire la denumirea, caracteristicile, cantităților și contravaloarea bunurilor transportate după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, ,,până cel mai târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri”.
3. Relaxarea sancțiunilor aplicabile
Această relaxare a sancțiunilor constă în aplicarea confiscării bunurilor, ca sancțiunea suplimentară amenzii, în regim gradual, sau, în cazul menționat mai jos, renunțarea la această sancțiune.
Eliminarea sancțiunii privind confiscarea bunurilor în cazul următoarelor tipuri de contravenții: nerespectarea prevederii privind obligativitatea contribuabilului în vederea declarării datelor referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat precum și la transportul internațional de bunuri care urmează a fi efectuat și care impune obținerea codului UIT, utilizarea codului UIT peste termenul său de valabilitate, declararea altor cantități în cadrul sistemului față de cele care fac real obiectul transportului. Aceste abateri de la prevederile legale se sancționează doar cu amendă fără a se mai recurge și la confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate. Pentru prima abatere nu se mai confiscă bunuri.
Noi completări ale OUG 41/2022 cu privire la aplicarea graduală a sancțiunilor astfel:
- Dacă se încalcă prevederile alin. 1, lit. a) și b) (cele amintite mai sus) iar operatorul economic a fost sancționat pentru aceasta, dacă, în termen de maxim 12 luni de la această primă sancționare, acesta săvârșește a doua contravenție, a treia sau a patra contravenție, aceasta se sancționează cu amendă (persoane fizice de la 10 000 de lei la 50 000 de lei, persoane juridice de la 20 000 de lei la 100 000 de lei) iar confiscarea bunurilor pentru aceasta se va realiza gradual astfel:
Contravenție | Sancțiune |
---|---|
A doua contravenție | confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate. |
A treia contravenție | confiscarea a 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate. |
A patra contravenție | confiscarea a 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate. |
- Dacă se încalcă prevederile alin. 1, lit. a) și b) (cele amintite mai sus) iar operatorul economic a fost sancționat pentru aceasta, și în termen de peste 12 luni de la această primă sancționare se săvârșește a doua contravenție pentru care a fost sancționat, nu se mai aplică măsura confiscării bunurilor.
Astfel, materialul de mai jos sintetizează, într-o manieră ușor de asimilat de către antreprenori principalele modificări lansate în mediul de afaceri prin noua ordonanță de urgență care reglementează aspectele de organizarea și funcționare a sistemului național RO e-Transport. Nu uita să te păstrezi conectat la schimbare pentru a obține asigurarea conformării fiscale în materie de digitalizare a proceselor organizaționale.
Referințe principale de informare
- Ordonanță de urgență nr. 129 din 7 noiembrie 2024 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Publicat în Monitorul Oficial nr. 1124 din 11 noiembrie 2024.
- Ordonanță de urgență nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Publicat în Monitorul Oficial nr. 356 din 11 aprilie 2022.
DEC.
2024