
Casele de marcat electronice fiscale. Tot ce trebuie să știi la momentul actual cu privire la utilizarea acestora
În timp ce marea majoritate a antreprenorilor vâslesc necontenit pentru a ajunge la limanul conformității fiscale privitor la raportarea RO e-SAFT, o altă categorie se confruntă cu diverse alte provocări care se izbesc în valuri asupra afacerii. Apariția pe tărâmul mediului de business a paradigmelor inovative ale momentului nu eclipsează total toate celelalte responsabilități care compun bazele unei afaceri și contribuie la menținerea relevanței acestora în contexte economice realmente greu de preconizat la momentul actual. Chiar dacă presiunea adoptării sistemelor digitale fiscale în cadrul proceselor interne este covârșitoare, nu trebuie să trecem cu vederea peste multitudinea de alte obligații ale antreprenorilor cu privire la afacerea derulată.
Unul dintre aceste aspecte face referire la utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. O serie de antreprenori care abia văd zorii antreprenoriatului trebuie să cunoască toate aspectele legate de obligativitatea utilizării AMEF-urilor în vederea ralierii la conformitatea fiscală și legală.
Pe scurt!
Ce este aparatul de marcat electronic fiscal și cine este obligat la deținerea și utilizarea acestuia?
Exemplu de bună practică!
Care este maniera de obținere a unui aparat de marcat electronic fiscal?
Exemple din viața practică a antreprenorilor
Ce ar trebui să cunosc după ce am achiziționat aparatul de marcat electronic fiscal?
Care este momentul în care ia naștere obligația de utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale?
Ce se modifică la momentul actual în utilizarea AMEF-urilor ca urmare a apariției paradigmei RO e-case de marcat electronice fiscale?
Ce este casa de marcat și cine este obligat la deținerea și utilizarea acesteia?
Probabil că nu ești străin de necesitatea utilizării caselor de marcat atunci când discutăm despre ,,oficializarea” unor afaceri în sfera comerțului. Nu pentru orice tip de business derulat este obligatorie achiziționarea unei case de marcat.
Atenție! A deține nu este suficient! Important este să utilizăm conform nomelor în vigoare acele aparate de marcat electronice fiscale, nu doar să le deținem. Trebuie să aducem în lumină și un aspect mai neplăcut din sfera practicii tranzacționale. Foarte multe scurgeri de natura evaziunii fiscale au loc prin evitarea consemnării tuturor tranzacțiilor aferente prin intermediul aparatului de marcat electronic fiscal.
Casele de marcat electronice fiscale sunt utilizate de către operatorii economici care au contact direct cu populația generalizată. Concret, aparatele de marcat electronice fiscale sunt utilizate de către agenții economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de debit/credit ori a substitutelor de numerar, contravaloarea bunurilor livrate în comerțul cu amănuntul ori a serviciilor prestate.
Atenție! Agenții economici care intră în relație directă de comercializare cu populația sunt obligați să respecte prevederile în vigoare cu privire la aspectul utilizării AMEF-urilor. Nu este o chestiune de opțiune, aceasta deține caracter obligatoriu.
În această manieră, agenții economici au obligația să elibereze clienților, persoane fizice sau juridice, bonul fiscal. De asemenea, la solicitarea clienților, operatorul economic va elibera și factura care, conform reglementărilor în vigoare trebuie să fie corelată la data emiterii bonului fiscal.
Exemplu de bună practică!
Pentru achiziția unor materiale consumabile (hârtie), clientul X SRL solicită furnizorului, după emiterea bonului fiscal, factura. Acesta din urmă va emite documentul și îl va elibera clientului. Care este incidența operațiunii asupra contabilității furnizorului? În primul rând, factura informativă emisă la bonul fiscal va fi marcată prin codul 751 (cod specific pentru încărcarea acestui document în cadrul platformei RO e-Factura). Marcarea facturii se va realiza în vederea transmiterii corecte a documentului în cadrul platformei RO eFactura. Care sunt incidențele transmiterii eronate a acestuia? Putem să discutăm despre impactul în dublu sens a marcării eronate a facturii. În primul rând, nu sunt respectate cerințele privind codificarea facturilor în cadrul sistemului, coduri prevăzute în cadrul ghidului de utilizare a acestuia. A doua consecință este reprezentată de preluarea greșită a facturii în cadrul sistemului RO e-TVA, decontul precompletat P300 fiind eronat și necorelat la datele declarate de către contribuabil prin decontul depus de către acesta prin formularul D300. În acest fel, efectele erorii nu sunt izolate. Acestea manifestă răsunet asupra mai multor sisteme de digitalizare fiscală.
Care este maniera de obținere a unui aparat de marcat electronic fiscal?
Aparatele de marcat electronice fiscale pot fi obținute de la distribuitori autorizați. Un distribuitor autorizat este considerat operatorul economic ce deține autorizație de distribuție emise de către Comisia de autorizare a distribuitorilor pentru aparate de marcat electronice fiscale avizate tehnic. Lista acestor distribuitori este disponibilă prin accesarea următorului link: https://mfinante.gov.ro/documents/35673/217758/ListaSintetica_31052023.pdf.
Exemple din viața practică a antreprenorilor
Ca urmare a unei defecțiuni tehnice, operatorul economic X nu poate utiliza casa de marcta. Ce poate face în acest timp de ,,nefuncționalitate” al aparatului de marcat electronic fiscal?
Conform art. 1, alin. 8 din cadrul OUG 28/1999, în cazul defectării aparatului de marcat electronic fiscal din varii motive, până la repunerea în funcțiune a acestuia, operatorul economic X este obligat să înregistreze într-un registru special toate operațiunile efectuate și să emită chitanțe pentru respectivele operațiuni, și facturi, la cererea clientului. Dacă agentul economic menționat mai sus desfășoară activitatea de transport în regim de taxi, atunci este scutit de la înregistrarea operațiunilor în cadrul registrului enunțat anterior în situația în care aparatul de marcat electronic fiscal suferă diverse defecțiuni. De asemenea, prevederea nu se aplică în cazul în care operatorul economic utilizează, pentru înregistrarea veniturilor, aparate de marcat electronice fiscale care sunt integrate în echipamente nesupravegheate. Nu se fac specificații asupra acestor aspecte în cadrul speței de mai sus, motiv pentru care se aplică varianta în care operatorul economic va consemna operațiunile în cadrul acelui registru. Atenție însă, este nevoie de o dovadă a notificării distribuitorului autorizat în vederea soluționării defecțiunii, pentru a face dovadă în fața organelor de control. Notificarea cu privire la defecțiunile identificate este valabilă doar dacă se efectuează conform înțelegerii dintre operatorul economic și distribuitorul autorizat la momentul comercializării aparatului de marcat electronic fiscal.
În afara oricărei alte conjuncturi decât cea menționată anterior, este interzisă înmânarea către clienți a altor documente decât bonul fiscal. Dacă agentul economic refuză înmânarea bonului fiscal către client, atunci, acest din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziționat ori serviciul prestat fără a achita contravaloarea acestuia.
Ce ar trebui să cunosc după ce am achiziționat aparatul de marcat electronic fiscal?
După achiziționarea aparatului de marcat electronic fiscal, acesta trebuie să treacă prin operațiunea de fiscalizare. Adică, prin procedura tehnică de trecere de la starea nefiscală la starea fiscală. Acest proces cu privire la fiscalizarea casei de marcat este prezentat pe larg în cadrul blogului nostru. Găsești materialul prin accesarea următorului link: https://facturis-online.ro/casa-de-marcat/6-pasi-necesari-de-parcurs-pentru-marcarea-drumului-spre-fiscalizarea-aparatelor-de-marcat-electronice-fiscale.html.
Atenție! Neîndeplinirea prevederii legale raportat la obligativitatea operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziționate doar de la furnizorii acreditați, se sancționează cu amendă care pornește de la 10 000 de lei și poate ajunge până la 20 000 de lei, la care se adaugă și măsura suplimentară de suspendare a activității agentului economic până la momentul dotării cu aparat de marcat electronic fiscal și a prezentării dovezii de achitare a amenzii (integral sau jumătate din cuantumul acesteia). De asemenea, se recurge și la confiscarea sumelor pentru care nu au fost emise documente justificative.
Care este momentul în care ia naștere obligația de utilizare a caselor de marcat electronice fiscale?
Dacă îți pui întrebări asupra momentului concret de inițiere a utilizării aparatului de marcat electronic fiscal, răspunsul îl regăsești punctual în cadrul art. 6 al OUG 28/1999 care reglementează toate aspectele cu privire la utilizarea unui AMEF. Astfel, obligația utilizării caselor de marcat ia naștere la data începerii activității comerciale desfășurate în fiecare locație.
Exemplu de bună practică…
Societatea XYZ SRL își demarează pe data de 01.04.2025 activitatea în sfera comerțului cu amănuntul conform codului CAEN 4719 Comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse nealimentare. În această manieră, la data de 1 aprilie 2025, operatorul economic va deține un aparat de marcat electronic fiscal în statusul fiscalizat, care să permită emiterea bonului fiscal și înmânarea acestuia către clienți. Dacă doar din data de 2 aprilie 2025, sau oricare altă dată ulterioară, va utiliza aparatul de marcat electronic fiscal, atunci intră sub incidența prevederilor legate de aplicarea sancțiunilor.
Ce se modifică la momentul actual în utilizarea AMEF-urilor ca urmare a apariției paradigmei RO e-case de marcat electronice fiscale?
Nu putem să încheiem materialul fără a face trimitere la modul în care noile paradigme ale digitalizării fiscale amprentează activitatea derulată prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale. Ce trebuie să remarcăm în acest sens, este faptul că, una dintre principalele incidențe ale paradigmei RO e-case de marcat electronice fiscale este redată de conturarea automată a Raportului care stă la baza precompletării decontului de TVA, formularul P300. Acestea se conturează pe baza informațiilor transmise automat către serverele ANAF cu privire la activitatea comensurată zilnic prin intermediul aparatului de marcat electronic fiscal. Dacă dorești să afli mai multe informații despre acest subiect, te invităm să accesezi materialul postat de noi pe această temă: https://facturis-online.ro/casa-de-marcat/sistemul-national-ro-e-case-de-marcat-o-alta-paradigma-din-lumea-marcajelor-e-ce-este-necesar-sa-ai-in-vedere.html.
Chiar dacă la momentul actual cele mai în vogă subiecte sunt legate de raportarea RO e-SAF-T și alte aspecte a căror termene limită se apropie și produc presiune asupra antreprenorilor, nu trebuie să omitem și alte aspecte de interes pentru bunul mers al unei companii.
Referințe principale de informare
- Codul fiscal din 8 septembrie 2015 (Legea nr. 227/2015), Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 10 septembrie 2015.
- Ordonanța de urgență nr. 28 din 25 martie 1999 (**republicată**)privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, Publicat în Monitorul Oficial nr. 75 din 21 ianuarie 2005.
- Hotărâre nr. 355 din 20 aprilie 2023 privind modificarea și completarea Normelor metodologicepentru aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, Publicat în Monitorul Oficial nr. 344 din 24 aprilie 2023.
APR.
2025