Spețe rezolvate din sfera RO e-SAF-T privind Declarația de Stocuri

Lumina de la capătul tunelului

Răspunsuri la întrebările contribuabililor. Spețe rezolvate din sfera RO e-SAF-T privind Declarația de Stocuri

La limita dintre real și imaginar…
Între mit…Digitalizarea fiscală la care afacerea ta a fost expusă în acest an a fost un proces care a mers ca pe roate. Nu ai simțit presiune. Nu ai identificat obstacole. Nu te-ai poticnit în nereguli ale sistemului. Nu ai remarcat sincope. Abia ai așteptat modificările repetate. Nu te identifici cu cele descrise mai sus. Ai ghicit…situația are o reală tentă ironică…cu care totuși, orice antreprenor și-ar fi dorit să se identifice. Însă, totuși realitatea spune altă poveste…

Și realitate…Există în sfera practicii de afaceri întrebări cu privire la utilitatea fișierului SAF-T. Pe bună dreptate. Efortul depus de către contribuabil pentru conturarea acestei declarații este unul substanțial. Pentru a te asigura asupra validării muncii depuse pentru conturarea acestui fișier, trebuie să știi faptul că acesta sporește conformitatea fiscală a companiei tale. Aceasta, pentru a beneficia de rapiditatea transferului de date fiscale și financiar-contabile între tine și autoritățile fiscale. În această manieră, se ajunge la minimizarea consumului de resurse. Te poți gândi doar la procedurile de conformare a documentelor generate de softul de gestiune financiar-contabilă a afacerii tale cu formatul solicitat de către autorități.

În atenția masivă a întreprinzătorilor se află la momentul actual adoptarea RO e-SAF-T în sfera micilor afaceri deținute de aceștia. Sau, mai cu seamă, implementarea fenomenului la nivelul contribuabililor mici. O provocare ,,de zile mari”, care stârnește controverse în mediul de afaceri din România. Articolele regăsite pe blogul Facturis Online  aduc o serie de clarificări cu privire la ceea ce presupune acest eveniment care se anunță la orizont pentru micii contribuabili.

Dacă ești unul dintre acei contribuabili care se pregătește intens de intrarea în sfera raportării SAF-T, cel mai probabil preocupările tale actuale sunt centrate spre înțelegerea mecanismelor acestuia și a cerințelor privind raportarea. În asentiment cu aceste preocupări, dorim să aducem în atenția ta o serie 3 spețe rezolvate care să constituie bază fundamentală de acțiune oportună.

Spețele rezolvate pe care le vei regăsi în cadrul acestui material vizează aspecte legate de raportarea privind stocurile din cadrul entității. Raportare care se supune caracterului special fiind transmisă doar la cererea organelor fiscale. Nefiind astfel foarte comună pe terenul practicii RO e-SAF-T necesită atenție deosebită. De aceea, am sintetizat pentru tine, principalele sincope ale antreprenorilor întâlnite în procesul declarativ. Totul, pentru a facilita procesul raportării.

Pe scurt!
Speța 1 Evidența stocurilor de mare diversitate. Cum ne raportăm la ,,raportare”?
Speța 2 Program de gestiune stocuri VS program de contabilitate…sau dubla evidență. Interconexiune sau deconectare
Speța 3 Metoda global-valorică și metoda cantitativ-valorică. Impactul asupra raportării stocurilor

Speța 1 Evidența stocurilor de mare diversitate. Cum ne raportăm la ,,raportare”?

Un magazin care comercializează direct către populație (preponderent persoane fizice) o gamă largă de articole, de o diversitate mare (peste 1500 de produse), ține evidența stocurilor prin metoda global-valorică. Întrebarea este dacă, pentru eventualitatea solicitării transmiterii fișierului standard unic de control fiscal cuprinzând informații legate de stocuri este necesară trecerea la evidența cantitativ-valorică? Articolele vor trebui codificate funcție de codurile NC specifice din cadrul Nomenclatorului combinat?

Răspuns: Nu există obligativitatea trecerii la evidența cantitativ-valorică a stocurilor în situația expusă. În continuare, contribuabilul poate să recurgă la o evidență global-valorică la preț de vânzare. De pildă, în cadrul subsecțiunii Products, se vor include doar stocurile evidențiate prin metoda cantitativ-valorică: materii prime, materiale consumabile, produse finite, semifabricate, produse reziduale etc. De asemenea, nu se declară obiectele de inventar, indiferent dacă sunt date sau nu în folosință. În cadrul subsecțiunii Products nu se declară stocurile evidențiate în gestiune prin metoda global-valorică. Informațiile cu privire la serviciile aferente subsecțiunii Products din secțiunea MasterFiles nu sunt obligatorii a fi raportate, decât în măsura în care contribuabilul dorește acest aspect.

Așadar, normele legale nu prevăd măsuri de modificare a manierei de evidențiere a stocurilor în ideea trecerii de la metoda global-valorică la metoda cantitativ-valorică în context RO e-SAF-T. Stocurile se declară valoric în cadrul fișierului standard.

Speța 2 Program de gestiune stocuri VS program de contabilitate…sau dubla evidență. Interconexiune sau deconectare

O entitate care desfășoară activitate de comerț cu produse de îmbrăcăminte ține în regim propriu evidența primară prin intermediul unei aplicații online de gestiune stocuri. Serviciul de contabilitate preia datele doar valoric și recurge la descărcarea în contabilitate în baza rapoartelor primite din cadrul aplicației respective. Întrebarea care se pune în contextul obligativității RO e-SAF-T începând cu 1 ianuarie 2025 este dacă survine obligativitatea menționării codurilor statistice? Serviciul contabilitate va fi obligat la preluarea stocurilor din cadrul programului de gestiune în programul de contabilitate pentru a figura toate operațiunile legate de acestea?

Răspuns: Conform prevederilor normative, expuse pe larg în cadrul materialului anterior postat prin intermediul blogului nostru cu privire la declarația de stocuri, aceasta se depune la cererea organelor fiscale. Se încadrează așadar în categoria raportărilor efectuate la cerere. Ce trebuie să cunoaștem este faptul că există anumite aspecte specifice referitoare la subsecțiunile declarației de stocuri:

– De pildă, în cadrul subsecțiunii 2.10 PhysicalStock este solicitat codul intern al produsului preluat din fișa de magazie. Subsecțiunea 2.9 Products presupune raportarea codurilor NC pentru bunurile care fac obiectul: tranzacțiilor de import/export, achiziții/livrări de produse alimentare asupra cărora se aplică cota redusă de TVA, mișcări intracomunitare a bunurilor care fac obiectul raportării intrastat, tranzacții cu produse accizabile etc. Oricum, în cadrul subsecțiunii Products se declară doar stocurile evidențiate prin intermediul metodei cantitativ-valorice sau operativ-contabile. Nu cuprindem aici aspecte legate de obiectele de inventar, indiferent că acestea sunt sau nu date în folosință. Nu există nici obligativitatea raportării serviciilor în cadrul subsecțiunii Masterfiles. Ce trebuie să cunoaștem este faptul că raportarea SAF-T nu impune obligativitatea utilizării unei anumite metode de evidență a stocurilor. Este important însă să obținem asigurări cu privire la aspectul evidenței detaliate a stocurilor în vederea raportării.

Astfel, recomandarea în acest sens este ca evidența primară a societății să vizeze generarea unor coduri interne pentru produsele comercializate și raportarea soldurilor la finele perioadei sau preluarea stocurilor din programul de gestiune în cadrul programului de evidență contabilă. Cheia ar fi interconexiunea dintre sistemele de evidență a companiei. Nu putem să omitem în acest sens posibilitatea existenței unei aplicații de gestiune cu funcții integrate. Nu vorbim așadar în niciun caz despre deconectarea în vreun sens de la soluții digitale. Companiile viitorului nu vor mai putea exista în afara informatizării și a soluțiilor furnizate de aceasta. Pe fondul raportării SAF-T acest aspect se acutizează.

Speța 3 Metoda global-valorică și metoda cantitativ-valorică. Impactul asupra raportării stocurilor

O companie are ca obiect de activitate comercializarea produselor de îmbrăcăminte. Comercializarea acestora are loc prin intermediul magazinului propriu de desfacere dar și online, prin intermediul site-ului propriu. Maniera de evidență a stocurilor este global-valorică, descărcarea de gestiune realizându-se pe baza cotei medii de adaos. Furnizorii mărfurilor sunt preponderent din România, însă compania achiziționează îmbrăcăminte și din Germania. Întrebarea este dacă entitatea trebuie să treacă la metoda de evidență cantitativ-valorică și să atribuie coduri NC pentru produsele din stoc pentru a asigura o raportare corectă SAF-T?

Răspuns: Cu privire la speța analizată, trebuie să menționăm faptul că legislația în vigoare nu aduce mențiuni asupra necesității modificării metodei de evidență a stocurilor. ANAF aduce clarificări cu privire la faptul că în subsecțiunea Products nu se raportează stocurile evidențiate prin metoda global-valorică. Ordinul 1783/2021 aduce lămuriri cu privire la statusul special de care beneficiază Declarația de Stocuri, prin transmiterea la cerere a acestuia de către contribuabili. Pentru gestiunea global-valorică nu este necesară codificarea produselor funcție de codurile NC. Ar intra în discuție acest aspect doar pe fondul evidențierii stocurilor prin metoda cantitativ-valorică. Dacă entitatea trece la această metodă, este obligatorie notarea codurilor NC mai ales având în vedere operațiunile de achiziție a mărfurilor de la un partener din afara României (UE).

Iată așadar 3 spețe de actualitate din sfera RO e-SAF-T declarația de stocuri cu care te poți confrunta la un moment dat în parcursul raportării. Un lucru este clar. Până la descifrarea sistemului RO e-SAF-T mai este cale lungă. Ce știm cu certitudine este faptul că fiecare ,,elucidare” a unor aspecte conduce spre înțelegerea mecanismelor care stau la baza funcționalității sistemului, cu pași mici, dar siguri.

Referințe principale de informare

  1. Rentrop & Straton, SAF-T pentru contribuabilii mici, Material în format electronic, ISBN 978-606-47-1401-5.
  2. Întrebări frecvente și răspunsuri specifice schemei SAF-T, Document de asistență pentru pregătirea și depunerea Declarației informative D406 fișierul standard de control fiscal (SAF-T) Versiunea 1.2, București, aprilie 2022, material în format electronic, disponibil la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Intrebari_rasp_specifice_SAF-T_v_1_2_200422.pdf
0
Articole similare :

Totul despre NIR - Nota Intrare Receptie

Nota de intrare receptie si constatare de diferente, mai cunoscuta drept NIR, este documentul pentru receptia bunurilor aprovizionate si, in acelasi timp, este si un document justificativ pentru incarcarea in gestiunea stocurilor. Documentul se intocmeste de catre comisia de receptie…
0

Care este impactul obligativității facturării electronice și a raportării SAF-T (D406) asupra domeniului contabil? Chestionar aplicat comunității de profesioniști contabili din România

Nimic în afara digitalizării… Astăzi, nimic nu mai poate fi perceput în afara procesului de modernizare prin digitalizare. Reflectoarele sunt astfel direcționate plenar spre transformarea digitală a tranzacțiilor dintre parteneri, indiferent de forma de organizare a acestora. Unul dintre pilonii…
0
Ultimele articole RO-eFactura:

Ce program de facturare gratuit să aleg?

Dacă ești freelancer, PFA sau ai o afacere la început de drum sau cu un buget limitat, cu siguranță ai pus una din întrebările: “Ce program de facturare gratuit folosiți?” sau “Ce program de facturare gratuit recomandați?” Alegerea unui program…

Avizul de însoțire a mărfii. Reperare pe traseul e-Facturii

Suntem cu toții martorii vremurilor în care singura certitudine este reprezentată de schimbare. Ritmul accelerat care marchează redefinirea peisajului de business te determină să iei permanent pulsul modificărilor. De fapt, nu mai există relevanță și conformare în afara acestei acțiuni.…

Factura proformă. Document lipsit de formă în contextul E-facturii?

Anul 2024 a fost marcat de modificări de substanță cu influență asupra restartării manierei derulării afacerilor românești. Abordarea deținătorilor de afaceri a fost multiplă. Unii au îmbrățișat schimbările ca parte importantă a progresului digital, considerând modificările drept catalizator al afacerilor…