Primiți cu RO e-SAF-T? În așteptarea implementării. ,,Sacul cu daruri” informative
Suntem în acea perioadă a anului în care generozitatea cunoaște cele mai semnificative cote. Dorim și noi să ne raliem trendului. Cum? Prin furnizarea celor mai relevante informații din sfera modificărilor multiple care se întrezăresc la orizont. De aceea, una dintre dorințele de la finele anului, la momentul de bilanț, este să devenim partenerul tău de cursă lungă, care să contribuie real la optimizarea indicatorilor de performanță ai afacerii tale. Deja ne-am înscris cu brio în cadrul cursei. Prin acțiuni concrete. Prin obiective reale. Îndeplinite.
Finele anului aduce cu sine momente de reflecție. Evident, ar fi multe de spus dacă privim la tumultul de provocări la care au fost expuși factorii decizionali ai afacerilor. Alegem însă să fim pragmatici. Să te ajutăm să finalizezi anul într-o notă optimistă. Să aducem echilibrul prin furnizarea informațiilor care vor umple ,,sacul cunoștințelor” cu tot ceea ce este de folos pentru orice antreprenor al momentului.
Se spune că cea mai facilă metodă de soluționare a unei probleme este evitarea. Totuși, pe terenul practicii de afaceri, această strategie poate duce afacerea pe marginea prăpastiei. Deși, din observațiile de pe teren constatăm faptul că mulți antreprenori ai momentului o aplică. Nu încurajăm aplicarea ei. Tocmai de aceea, ultimele materiale au avut în centru problematica RO e-SAF-T. Nu putem să nu fim onești. Mediul de afaceri este înspăimântat de ceea ce va aduce cu sine implementarea fenomenului începând cu 1 ianuarie 2025. Nu am ales evitarea. Am adus în atenția ta o serie de aspecte de primă importanță pentru ceea ce va presupune adoptarea paradigmei. Și vom continua să o facem. Pentru ca tu să intri în anul nou cu speranța succesului conturării unei raportări conforme cu cerințele legiuitorului.
Pe scurt!
Ceea ce nu știi…(nu) te afectează
Veste bună…
Contribuabilii au întrebat iar noi am oferit răspunsuri…
Speța 1 În calitate de profesie liberală independentă…
Speța 2 În calitate de companii nerezidente…
Speța 3 În calitate de întreprindere individuală, plătitoare de taxă pe valoare adăugată…
Speța 4 În calitate de ONG care nu derulează activități economice…
Speța 5 În calitate de fundații…
Ceea ce nu știi…(nu) te afectează
Ai auzit de multe ori zicala Ceea ce nu știi, nu te afectează. Ce putem însă să spunem este faptul că în contextul modificărilor permanente sub egida căruia se situează mediul de afaceri românesc, aceasta nu se aplică. Sau aplicarea ei te poate costa scump. Un preț pe care nu merită să îl plătești. Ceea ce nu știi te poate plasa ușor pe drumul spre eșec. Poate avea repercusiuni asupra bunului mers al activității afacerii și implicit poate pune în pericol existența acesteia. Așadar, pentru modificările care se anunță în zona RO e-SAF-T este bine să fii pus la curent. Să cunoști exact ce te așteaptă. Materialele conturate de noi în sfera RO e-SAF-T sfidează zicala menționată anterior. Astfel, pentru noi este important să fii pregătit pentru schimbare.
Sosirea implementării RO e-SAF-T nu trebuie să te prindă neinformat. De aceea, toate materialele regăsite prin intermediul blog-ului nostru pun piatră de temelie la procesul de adoptare și adaptare a fenomenului în interiorul organizației tale.
Veste bună…
Valul de modificări corelate la impunerile cu caracter obligatoriu la care trebuie să te raliezi poate te-a făcut să te simți real copleșit. Pentru a păstra nota sub care este plasată perioada lunii decembrie, astăzi venim cu vești bune. Noi ne-am gândit să împărtășim una dintre veștile bune cu privire la RO e-SAF-T. Aceasta este legată de persoanele care nu sunt obligate la depunerea declarației D406. Pentru a oferi indicații punctuale cu privire la acest aspect vom ilustra o serie de spețe concrete de pe tărâmul practicii manageriale care fac trimitere atât la persoane obligate la depunerea fișierului cât și la cele exceptate de la transmiterea acestuia.
Contribuabilii au întrebat iar noi am oferit răspunsuri…
Speța 1 În calitate de profesie liberală independentă…
Profesiile liberale independente precum este cea de consultant fiscal, contabil autorizat avocat ori evaluator autorizat sunt obligate, începând cu 01.01.2025 la depunerea fișierului SAF-T, întrucât nu există precizări realizate în mod expres de către legiuitor în acest sens?
Anexa nr. 5 din cadrul Ordinului 1783/2021 care face referire la aspecte arondate depunerii fișierului standard de control fiscal, aduce precizări cu privire la persoanele obligate la depunerea acestuia fișier precum și cele exceptate de la raportare. Pentru antreprenori însă, simpla enumerare a acestora poate părea insuficientă în situații specifice, precum este cea ilustrată prin speța de mai sus. Referitor la profesiile liberale precum este cea de consultant fiscal, contabil autorizat, avocat ori evaluator nu sunt menționate în mod expres prin intermediul ordinului ca fiind sau nu obligate la depunerea fișierului SAF-T. În primul rând, profesiile liberale independente se subscriu categoriei persoanelor fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ care sunt menționate în cadrul anexei 5 la pct. 4, lit. d) persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ (PFL). În conformitate cu mențiunile din cadrul acestui punct, profesiile liberale independente precum sunt cele menționate în cadrul speței, nu sunt obligate la depunerea fișierului SAF-T începând cu data de 01.01.2025.
Speța 2 În calitate de companii nerezidente…
O companie rezidentă în Franța, care deține cod de TVA din România, este obligată la depunerea fișierului SAF-T începând cu 1 ianuarie 2025? Menționăm faptul că pentru acesta se depun declarațiile D300, D394 și D390 dar nu sunt întocmite situații financiare anuale ori balanța lunară.
Cu privire la speța propusă, clarificările se regăsesc tot în cadrul Ordinului 1783, anexa nr. 5, pct. 3 unde apar menționate categoriile de contribuabili care dețin obligativitatea depunerii fișierului SAF-T. Astfel, litera r) specifică faptul că societățile nerezidente care au în România un cod de înregistrare în scopuri de TVA (contribuabilii înregistrați prin înregistrare directă, contribuabilii înregistrați prin reprezentant fiscal, sediile fixe) trebuie să depună fișierul standard de control fiscal începând cu luna ianuarie a anului următor. Aspect conturat de dispozițiile legate în vigoare la acest moment din cadrul spațiului legislativ din România.
Punctual, ghidul privind depunerea declarației D406, aduce clarificări suplimentare cu privire la informațiile care trebuie raportate de către persoanele juridice nerezidente care nu au obligația organizării evidenței contabile în România sunt:
1 Antetul (Header);
- Fișierele Master (MasterFiles) cu anumite subsecțiuni: 2.5 Tabela taxă (Tax table); 2.6 Tabela UOM/Unități de măsură (UOM table); 2.9 Produse (Products);
- Documentele sursă (Source Documents) cu următoarele subsecțiuni: 4.1 Facturi de vânzare (Sales Invoices); 4.2 Facturi de achiziții (Purchase Invoices).
Dacă discutăm despre societăți care fac parte dintr-un grup fiscal ce aplică sistemul de consolidare fiscală din punct de vedere al impozitului pe profit, raportarea fișierului SAF-T se va realiza în manieră individuală și nu la nivel de grup.
Speța 3 În calitate de întreprindere individuală, plătitoare de taxă pe valoare adăugată…
Este exceptată de la depunerea D406 o întreprindere individuală, plătitoare de taxă pe valoare adăugată? Sau este obligată la depunerea acesteia începând cu luna ianuarie a anului 2025?
În conformitate cu reglementările legislative, întreprinderile individuale nu sunt obligate la depunerea fișierului standard de control fiscal începând cu 01.01.2025, acestea fiind încadrate în lista excepțiilor privind depunerea acestei declarații. Obligațiile fiscale care rezultă din statutul de plătitoare de taxă pe valoare adăugată nu interferează cu exceptarea acestora de la depunerea formularului SAF-T. Temeiul legal este reprezentat de Ordinul 1783/2021, anexa nr. 5.
Speța 4 În calitate de ONG care nu derulează activități economice…
ONG-urile care nu derulează activități economice sunt obligate, începând cu data de 01.01.2025 la depunerea fișierului SAF-T? Acestea depun doar declarația D101 și au derulat activități economice.
Cu privire la această categorie de contribuabili, și anume ONG-uri care nu derulează activități economice și care depun declarația D101, sunt regăsite mențiuni cu privire la depunerea D406 începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, acestea depun începând cu 1 ianuarie 2025 declarația D406. Aceste aspecte se regăsesc menționate în cadrul actului normativ principal de reglementare a raportării SAF-T la punctul 3 a anexei nr. 5
Speța 5 În calitate de fundații…
Declarația SAF-T este obligatorie de transmis din anul 2025 și pentru fundații?
Prevederile în vigoare în materie de obligativitate a depunerii SAF-T de către anumite categorii de contribuabili nu prevăd în mod expres fundațiile ca persoane obligate la depunerea fișierului SAF-T. Totuși, analizând detaliat, trebuie să identificăm dacă acestea nu fac parte din cadrul unei categorii expuse în cadru listei prevăzute la anexa nr. 5 a Ordinului nr. 1783. Clarificări cu privire la asociații și fundații regăsim în cadrul Ordonanței nr. 26/2000. Astfel, conform articolului I, alin. (2) din cadrul Ordonanței, asociațiile și fundațiile sunt definite drept persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. În această ordine de idei, fundațiile se încadrează la categoria persoanelor care sunt menționate de Ordinul 1783 ca fiind obligate la depunerea D406, conform punctului 3, lit. p): Următoarele categorii de contribuabili au obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declarației informative D406: p) asociațiile/persoanele fără scop patrimonial.
Printre alte tipuri de entități care nu sunt obligate la depunerea SAF-T se remarcă și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, asociațiile familiale, cabinetele medicale individuale, autoritățile administrative, birourile notariale individuale etc. Lista completă a contribuabililor care nu vor depune SAF-T începând cu data de 1 ianuarie 2025 este stabilită la pct. 4 al anexei nr. 5 din cadrul Ordinului 1783/2021.
Deși adesea, documentele legislative aduc multă ambiguitate în terenul practicii de afaceri, vestea bună este că, prin experiențele antreprenorilor misterele pot fi elucidate. Astfel, materialul de mai sus, a conturat, situațiile punctuale pe care le poți întâlni în calitate de contribuabili mic în perioada care urmează cu privire la obligativitatea depunerii fișierului SAF-T.
Vestea bună este că nu toți contribuabilii sunt obligați la depunerea declarației D406. Există și anumite excepții. Aspecte pragmatice cu privire la acest aspect au fost astfel incluse în cadrul acestui material.
Cel mai bun cadou pentru orice antreprenor la moment actual este fără îndoială oferirea cât mai multor informații cu privire la tot ceea ce presupune implementarea paradigmei RO e-SAF-T începând cu prima lună a anului viitor. Generozitatea noastră este dovedită în acest sens pe tot parcursul anului, nu doar în anumite perioade specifice din cadrul acestuia.
Referințe principale de informare
- Rentrop & Straton, SAF-T pentru contribuabilii mici, Material în format electronic, ISBN 978-606-47-1401-5.
- Ghidul contribuabilului pentru pregătirea și depunerea declarației informative D406 fișierul standard de control fiscal (SAF-T).
- Ordonanța nr. 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociații și fundații, Publicat în Monitorul Oficial nr. 39 din 31 ianuarie 2000.
- Ordin nr. 1.783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal, publicat în Monitorul Oficial nr. 1073 din 9 noiembrie 2021.
DEC.
2024